Cinta ILAHI, Celik Hati, Tajam Aqli,

Terbina Peribadi...


January 07, 2010

Agenda 2010...Keluarga Bahagia


2010: Hidup Pilihanku


Firman Allah bermaksud:


"Terimalah semua yang telah Allah berikan kepadamu dan
jadilah kamu
termasuk orang-orang yang bersyukur." (Al-A'raf: 144)Keluarga besar bahagia...insyaAllah, hingga ke syurga.

Hari ini 9 Januari 2010. Wah! 9 hari sudah berada di tahun baru, 9 hari sudah ditinggalkan 2009 yang penuh kenangan dan pengajaran. Siapa aku hari ini ya? Seorang wanita biasa? Seorang wanita luar biasa? Mana satu ni?

Yelah kan..."Manusia itu tidur sebenarnya; dan hanya akan TERJAGA apabila mati kelak."

Kata-kata Saidina Ali jika tak silap...kena buka kitab semula ni. Hmmmph...tidur rupanya manusia di dunia, leka dan lalai dengan keindahan yang sementara. Aku? Ish... nak berfalsafah di awal tahun ni...letih juga.

Minggu pertama persekolahan, Kaunselor sepanjang hari di Dewan. Mengendalikan Program Maju Diri dan Orientasi Tingkatan 4, 3 dan 5. Penat...dalam bahagia. Menghadap wajah anak-anak remaja yang naif, menghulur pesanan demi pesanan bersandarkan pengalaman. Akhirnya, aku sampai ke titik penyudahnya...

Walaupun aku yang dewasa ini, seorang guru, seorang Kaunselor yang kerap menitipkan pesanan, sekali sekala amaran juga, berlapikkan kasih sayang; sebenarnya aku juga sedang belajar. Belajar untuk memberi, belajar mengikhlaskan pemberian. Aku sedang belajar daripada pelajar-pelajar di depanku ini.

Seni Memberi & Seni Menerima

Kakak tolong adik ye...Baik hati kakak ni. Bijak MEMBERI.


Memberi harus berseni...Menerima juga ada seninya.

"Kita tidak mungkin dapat semua yang kita suka...Oleh itu berusahalah untuk suka semua yang kita dapat"

Memberi...sangat baik.Memberi dengan ikhlas...sangat cantik! Walaupun iklhlas adalah rahsia di sebalik rahsia Allah. Ikhlas itu tak nampak, tapi mampu ditelah. Bila pemberian telah dihulur. Dipuji tak melambung, dikeji tak membantutkan pemberian..Beri tetap beri. Itu antara tanda unsur ikhlas telah berputik, suburkan ia dengan mujahadah dan istiqamah.

Menerima...sangat baik. Menerima dengan sabar...sangat cantik! Di manakah batasan sabar? Sampai bila perlu bersabar? Berbaloikah bersabar? Hmmph...Ada batasankah sabar itu? Ada had masakah menahan sabar? Ada hasilkah bersabar?

Wah...berat nak menerima jika dikatakan sabar itu tiada batasnya. Kena bersabarlah hingga ke akhirnya. Akhir nyawa, akhir dunia. Pahit menahan sabar itu kerana hasil yang menunggu di akhirnya sangat manis. Redha...

Redha suami, redha ibu bapa...menuju kepada redha Tuhan. Tatkala Tuhan telah redha...Syurgalah jawabnya. Berbaloikah sabar? Sangat berbaloi. Sakit yang ditahan, diterima dengan sabar, dalam masa yang sama terus memberi...destinasinya Redha. Maha Suci Allah!


Hidup ini Pemberian, Cara Hidup itu Pilihan


Tersengih-sengih Abang minta maaf, tahu diri tu salahkan. Sabar Angah...Memberi maaf itu indah!


(walaupun cuka pun tak semasam muka Angah tu..he3). Cubaan...


Diberi nyawa, mendapat kehidupan ini adalah kerja Tuhan. Merayulah sehebat manapun, apabila hendak ditarikNya, tidaklah akan lewat sesaat dan tidak pula cepat sesaat.

Apabila nyawa sedang di badan, ketika itu Tuhan menilai kebijaksaanaan insan. Tatkala nyawa terpisah dari tubuh, luruhlah segala milikan, menunggu detik dihisab amalan.

Kebijaksanaan insan bergantung kepada pilihan. Cara hidup mana menjadi amalan, bukan lah sekadar kebetulan. Tetapi bersandarkan ilmu dan kemahiran. Bagaimana melaksana tugas khalifah, memakmur bumi dengan syariat Tuhan.

Pilihan itu perlu dibuat sekarang...sekarang. Bukan di depan Tuhan nanti. Pilihan sekarang akan menentukan nasib badan di negeri abadi itu. Jika impikan syurga yang damai mewah itu, jalan ke syurgalah yang perlu diterokai.

Jika rasa mampu menanggung peritnya api neraka yang berpuluh kali ganda panas dari api dunia ini, silakanlah. Campakkan diri anda ke dalam kebinasaan itu...

Hari ini milik kita...esok adalah impian, semalam adalah kenangan. Esok belum pasti, semalam telah pasti berlalu. Jadi, hari inilah yang utama...mulakan dengan hari ini.


"Sesuatu yang telah ditentukan oleh Allah pasti akan datang, maka janganlah kalian minta disegerakan..." (An-Nahl:1)

Aku...

Peace...2010 and ahead!


Ceria bersama Mawaddah...


Aku memilih untuk bahagia 2010 ini. Dan seterusnya..., Amin...Aku memilih untuk hidup dalam Ad-Din. Aku memilih untuk bahagia dengan Ad-Din. Memang tak semudah berkata...atau menulis...Tetapi, langkah ke seratus itu bermula dengan langkah pertama. 'Begin with an end in mind".

Motif harus tepat, niat mesti suci. Jika tersilap pelaksanaan, boleh diperbaiki. Jika berbeza pendapat, disitulah rahmatnya. Cara pelaksanaan sentiasa menuntut keberanian. Berani untuk jatuh, dan cepat bangun kembali.

Sejarah membicarakan bagaimana Salahuddin Al-Ayyubi ditimpa kekalahan demi kegagalan sebelum dapat menakluki Baitul Maqdis dari jajahan si kuffar.

Bukan gagal yang harus digeruni, tapi gerunlah pada kelemahan diri yang takut gagal. Gagal dan kalah itu tidak salah. Cabarannya adalah kumpulkan kekuatan untuk bangun kembali...Subhanallah!

Aku juga memilih untuk hidup bersama keluarga besarku...mengharap mawaddah dan rahmah. (serius!...dengan Mawaddah! he3). Amin...


" Sedang ia tidak menanggung budi sesiapapun, yang patut dibalas, hanyalah mengharapkan keredhaan Tuhannya Yang Maha Tinggi; dan demi sesungguhnya, ia tetap akan berpuas hati (pada hari akhirat, dengan mendapat segala yang diharapkankannya." (Al-Lail: 19-21)No comments: